top of page

IBM’den Dünyanın En Küçük ve En Güçlü Çipi

Hibrit bulut, yapay zekâ ve nesnelerin interneti (loT) çağında, bir kalemin içinden çok büyük bir tankın içine kadar hemen hemen her yerde çiplere rastlıyoruz. Bu duruma istinaden kullanılan çiplerin performansı ve enerji verimliliğinin yükseltilmesine ilişkin talep giderek artıyor.


Dünyanın En Küçük ve En Güçlü Çipi

Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM (International Business Machines), nano katman teknolojisi ile 2 nanometrelik boyuyla şimdiye kadar üretilmiş en küçük ve en güçlü çipi üretti. Bu buluş, bilgisayar donanımlarından iletişim cihazlarına kadar pek çok sistemde önemli rol oynayan yarı iletken tasarımında ve işlenmesinde bir devrim niteliği taşıyor. Kendisi küçük etkisi büyük bu çipin, 7 nanometrelik çiplere göre yüzde 45 daha yüksek performansa ulaşacağı ya da %75 daha az enerji tüketimi sağlayacağı öngörülüyor.


Transistör, küçük elektrik sinyalleri yükseltmek veya anahtarlamak amacıyla kullanabileceğimiz bir yarı-iletken devre elemanı olarak adlandırılıyor. Bu doğrultuda çipler içerisine konulmuş transistör miktarına göre farklı hedeflere hizmet ediyor. IBM Bulut Araştırma Başkan Yardımcısı Mukesh Khare'nin görüşüne göre yeni 2 nanometre çipler kabaca bir tırnak büyüklüğünde ve her biri yaklaşık iki DNA zinciri boyutunda 50 milyar transistör içeriyor. Ayrıca IBM Araştırma Direktörü Dario Gil, "Telefonların, arabaların, bilgisayarların daha iyi hale geldiğini görmemizin sebebi, perde arkasında daha iyi transistörlerin bulunmasıdır" diye de ekledi.


Çipler; işletmecilik, eğitim araçları, projelendirme uçaklar, suni organlar, elektronik duyma cihazları, kalp atışlarını düzenlemekle görevli aletler, elektronik araştırma gibi birden çok sahada önemli değişim ve gelişim sağlıyor. Bununla paralel olarak gelişmiş ülkelerin ekonomisi büyük bir fayda görürken gelişmekte olan ülkelerin ekonomisi ile oluşan fark daha da açılıyor.


Peki, hayatımızda ne gibi değişikliklere sebep olacak?

Keşfedilen 2 nanometrelik çipler sayesinde cep telefonu pilleri 4 kat daha uzun süre dayanırken, dizüstü bilgisayarlar ölçülebilir şekilde daha hızlı hale gelecek. Bununla birlikte sürücüsüz otomobiller gibi otonom araçlarda çipin sağlamış olduğu nesne algılama ve yanıt verme süresinin hızlandırılması teknolojisi kullanılacak. Veri merkezlerindeki sunucularının tamamının 2 nanometrelik işlemcilerle değiştirilmesi, küresel enerjinin %1’inin kullanıldığı bu oranın önemli ölçüde düşmesi sağlanacak.


Küresel Çip Krizi

Otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde değişen arz ve talep dengesi ile açıklanan çip krizi son zamanlarda otomotiv sektörünü etkilemeye ve üretim bantlarının teker teker durdurulmasına sebep oldu. Kriz, günden güne büyümeye devam ederken Ford, BMW ve Honda gibi dünyanın en büyük otomobil üreticilerinin çip kıtlığını arttırdı. Bu bağlamda Ford, üretimi çeyrekte yarıya indireceğini söylerken, Japonya merkezli Honda önümüzdeki ay üç fabrikada üretimi 5 ya da 6 gün durduracağını belirtti.


Bu noktada ise 2 nanometrelik çiplerin 2024 veya 2025 yılları sonlarından başlayarak üretime girileceği düşünüldüğü için mevcut küresel çip kıtlığını etkilemeyeceği düşünülüyor.


Fakat yine de IBM tarafından keşfedilen çiplerin birçok olumlu sonuca sebebiyet vereceği aşikar. Peki, bu durumla beraber gelişmiş/gelişmekte olan ülkeler arasında bilgi ve ekonomi uçurumu daha da mı büyüyecek?



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page